National Camp 2024 toi mukanaan uuden kilpailumuodon!

27.10.2024

26.10. käytiin Seinäjoella syksyn päätapahtuma National Camp 2024! Paikalle saapui lähemmäs viisikymmentä harrastajaa kymmenestä eri seurasta. Väkeä junioreista senioreihin ja valkoisesta vyöstä mustaan saapui Alavudelta, Alajärveltä, Kauhavalta, Jyväskylästä, Muuramesta, Helsingistä, Oulusta, Kalajoelta, Vaasasta ja tietenkin Seinäjoelta! Leirin vetäjistö koostui lisensoiduista Boreal Hanmoodo ohjaajista ja opettajista.

Antti Junikka avasi leirin osuudella, joka korosti askeltamisen tärkeyttä onnistuneiden hyökkäysten aikaansaamiseksi ja jatkamiseksi potkutekniikoita hyödyntäen. Osiossa käytiin läpi hyökkäyksen aloittamisen ja jatkamisen lisäksi taktiikkaa riippuen siitä, mitä hyökkäyksen jälkeen tapahtuu. Osion päätteeksi Antti valotti, missä kohtaa lajin vyökoekarttaa juuri näihin asioihin painotetaan ja samalla tarjosi sovelluksia vyökoetekniikoiden harjoitteluun ja käytäntöön viemiseen.

Toisessa osuudessa harrastajat pääsivät valitsemaan haluavatko syventää taitoaan vyökoekartan itsepuolustustekniikoissa, vai lähteä soveltavampaan elävään harjoitteluun. Janne Harju otti käsittelyyn muutaman keskeisen vyötekniikan ja tarjosi syvällistä näkemystä tason nostamiseen niissä, kuin myös muissakin itsepuolustustekniikoissa. Janne avasi mm. mitkä ovat toiminnan lähtökohdat, kuinka vaiheittaisesta ABC-tason opetuksesta siirrytään kohti yhtä yhtäkkistä liikettä ja kuinka kehonkäytöllä voidaan tehostaa tekniikan toimivuutta.  

Toisella puolella mattoa Jukka-Pekka Jyrinki johdatti harrastajia perusharjoitteiden ja niiden sovellusten kautta kohti elävää paineharjoittelua. Tällä kertaa tekniikoiden määrä pidettiin pienenä ja toimintaympäristö muutenkin rajatumpana, jolloin muuten kaoottiseen harjoitukseen saatiin sen usein tarvitsemaa selkeyttä ja rauhaa oppimiselle.

Kolmannessa osuudessa keskityttiin otteluun. Jori Pisilä saatteli harrastajia kattavasti läpi boreal hanmoodo -ottelun eri sääntöjen korostaen, että eri sääntöluokissa on ajatuksena erilainen taitovaatimus. Jori korosti, ettei ole kysymys vain siitä, että vain pärjäisi ylemmillä säännöillä, vaan myös siitä, että aikaisemmista sääntöluokissa olisi syytä oppia keskeisiä lajiasioita ennen siirtymistä seuraavaan sääntöluokkaan. D-sarjan tekniikat ja taktiikat ovat erilaisia, kuin C-, B- tai A-sarjan. Kaikkien näiden tarkoituksena on antaa pelikenttä oppia jotakin tärkeää kyseiseen sääntöluokkaan (ja vyöarvokohtaisiin kriteereihin) liittyen. On siis täysin mahdollista edetä esim. B-sarjaan hallitsematta yhtään niitä keskeisiä lajioppeja, joiden omaksumista D- tai C-sarjat pyrkivät mahdollistamaan. Voisi ajatella esim. että, jos C-sarjassa ei tasollisesti järkevä alasvieminen onnistu, miksi edes siirtyä vielä B-sarjaan? Toinen vaihtoehto on ottaa kunnolla oppi irti kaikista eri sääntöluokista. Lajiarvoista vahvasti ponnistava näkemys valotti sitä, että aktiivisuus kaikissa sääntöluokissa on kokeneemmillekin edelleen hedelmällistä. Osiossa myös aiemmin nyrkkeilysparria tehneet pääsivät halutessaan nyrkkeilemään.

Otteluosuuden rinnalla Mikko Anttila piti nyrkkeilytekniikkaosion, jossa sparrin sijaan keskityttiin erilaisiin välineharjoituksiin parin kanssa. Osio yhdisteli lajin ylemmillä värivöillä vaatimuksissa olevia nyrkkeilyn hyökkäys ja puolustustekniikoita. Näissä harjoituksissa harjoittelun onnistumiseksi keskeistä on osaava avustaja. Osio antoikin paljon käytännön ideoita hyvään avustamiseen nyrkkeilyn hyökkäys- ja puolustustekniikoiden lisäksi. 

Viimeisessä osiossa uppouduttiin nunchaku-kapuloiden ihmeelliseen maailmaan. Mikko Anttila ja Antti Junikka esittelivät uutta kilpailumuotoa, joka on suunnitteilla ottaa osaksi kilpailutarjontaa tulevana vuonna 2025. Kyseessä on nunchakuottelu, joka oli kilpailumuotona hanmoodossa 90-luvulla ja 2000-luvun taitteessa, tällä kertaa pääkontaktilla varustettuna. Otteluun kehitetyillä välineillä ja hyvillä suojavarusteilla saadaan herätettyä vanha kilpailumuoto henkiin entistä vauhdikkaampana, jännittävämpänä ja mielekkäämpänä. Sääntöjä tullaan testaamaan demomielessä tulevissa salikilpailuissa. Palaute kilpailumuodosta on toistaiseksi ollut erittäin positiivista. Jatkakaamme kehitystyötä. 

Kaikki halukkaat pääsivät kokeilemaan ristikkokypärä päässä kovempaa nunchakusparria tuomarityöskentelyä myöten. Tällä välin loput otteluporukasta harjoittelivat jalka- ja käsiosumilla nunchakuottelun hyökkäys ja puolustustekniikoita. Vaihtoehtoisena osuutena ottelulle Joonas Jyrinki opetti nunchakun muodollisempaa käsittelyä monipuolisin liikkein ja yhdistelmin. Osio oli omiaan tutustuttamaan harrastajia nunchakun perusteisiin ja värivyökurrikulumin nunchakutekniikoihin kuin myös syventämään ja tuomaan näihin varmuutta.

Kolmesta vaihtoehtoisesta osiosta huolimatta väki jakaantui hyvin tasaisesti kaikkiin osioihin. Jokaisessa ryhmässä porukan aktiivisuus ja tekemisen meininki oli käsin kosketeltavaa! Leirillä oteltiin monta erää, aseilla ja ilman sekä isot ja pienet, nuoremmat ja iäkkäämmät kaikki keskenään. Vahingoilta ei tietenkään vältytty mutta loukkaantumisilta sen sijaan vältyttiin. Tämä on aina hieno asia ja kertoo siitä, että harrastajilla on hyvä ymmärrys hallinnan tärkeydestä osana harjoittelua.

Tästä on mitä mainioin jatkaa harjoittelua kohti tulevia koitoksia. Seuraavat kansalliset tapahtumat ovatkin dan-kokeet marraskuun lopussa ja salikisat joulukuun puolessa välissä! Pikkuhiljaa lyödään tulille myös kevään tapahtumakalenteri! Pysy kuulolla!

Kiitos lämpimästi kaikille National Campin osallistujille, vetäjille, järjestäjille ja tukijoukoille! Jatketaan harjoituksia!

Kuvat: Inka Kurhela